Afvallen/ Aankomen

Afvallen - 5 Motivatie TIPS

Maart 2017 - 100 days till Summer

 

Motivatie is nodig om je wilskracht, daadkracht, discipline, vastbeslotenheid en doorzettingsvermogen op te krikken.

 

Als je wilt afvallen, dan is motivatie een absolute vereiste. Je kunt echter pas motivatie opbrengen, als je exact voor ogen hebt waarom je wilt afvallen. Je moet over specifieke doelstellingen en redenen beschikken en deze kunnen omschrijven. Je moet oprecht willen afvallen, ondanks het feit dat je er keihard voor zult moet werken. Alles staat of valt met wilskracht, doorzettingsvermogen en de juiste stimulans. Plezier is de ideale motivatie: plezier in sporten & plezier in gezond eten.

 

1. Stoppen met uitstellen

Uitstelgedrag is volkomen natuurlijk, want veranderingen voelen nu eenmaal onwennig, vreemd, spannend en verwarrend. Bovendien klinkt de term ‘afvallen’ niet erg aantrekkelijk in de oren, omdat ie veelal wordt geassocieerd met streng diëten en peentjes zweten. De afkeer om te beginnen met afvallen is doorgaans extra groot als je te zwaar bent en niet gewend bent aan lichaamsbeweging.

 

Je leeft echter in een omgekeerde wereld als je afvallen uitstelt vanwege overgewicht. Zolang je niet afvalt, zul je immers nooit van je overgewicht verlost raken. Schuif het afvallen daarom niet langer voor je uit en begin er vandaag nog mee. Uitstelgedrag is ronduit funest voor je lijn.

 

2. Neem verantwoordelijkheid

Zolang je gewichtstoename blijft wijten aan externe factoren, zal er een moment komen dat je daarop terugvalt. Als puntje bij paaltje komt, ontstaat overgewicht altijd doordat je verhoudingsgewijs te veel eet en te weinig beweegt. Het kan best zijn dat je fysieke of mentale problemen hebt die afvallen bemoeilijken, maar besef dat niks je kan beletten om het toch te doen.

 

Je kunt je verschuilen achter een langzame stofwisseling, maar als je minder eet en meer beweegt, dan is een trage stofwisseling geen punt. Zolang je zelfstandig kunt eten en bewegen, ben je zelf aansprakelijk en toerekeningsvatbaar voor je lichaam.

 

3. Hak die knoop door

Zet al die afslankvoornemens die je de afgelopen jaren hebt gemaakt vandaag nog om in daden. Stel het niet nogmaals uit tot morgen. Je hoeft niet linea recta je bord vol te scheppen met rauwe worteltjes en selderij en vervolgens een uur aan de gewichten te gaan hangen of kilometers te maken op een loopband als een hamster in een draaicarrousel.

 

Zet gewoon een kleine eerste stap. Begin bijvoorbeeld met een korte avondwandeling na je eerstvolgende diner. Zodra je de eerste concrete stap hebt gezet, zul je je direct trots en gemotiveerd voelen. Dus: hak die knoop door! Kortom: kies één of enkele concrete bezigheden. De exacte invulling maakt niet zoveel uit, zolang je er maar direct mee aan de slag gaat.

 

4. Schrijf je doelen op papier

Neem tien minuten de tijd om een lijst samen te stellen met alle redenen die je kunt bedenken om af te slanken. Je mag alles noteren:

  • Smallere heupen nastreven…
  • Cellulite bestrijden…
  • In je bikini passen…
  • Buikvet verminderen
  • Mooie portretfoto’s maken…
  • Bewijzen dat je het kan…
  • Algehele gezondheid verbeteren…
  • Bloeddruk verlagen…
  • Nieuwe start maken…
  • Sixpack creëren…
  • In je bruidsjurk passen…
  • Uithoudingsvermogen verbeteren…
  • Positiever zelfbeeld realiseren…

Hang deze lijst ergens op waar je hem goed kan zien en kijk er vaak naar.

Als je niet gemotiveerd bent, zul je ook niet afvallen.

 

5. Stel prioriteiten

Begin niet plotsklaps met intensieve buikspieroefeningen als je nog altijd een flinke hoeveelheid buikvet met je meedraagt. En ga je niet in een veganistisch dieet verdiepen als je gisteren nog een halve kilo biefstuk hebt verorberd.

Je kunt ook niet alles doen en zult daarom prioriteiten moeten stellen.

 

Begin met gematigde, gangbare en bovendien efficiënte veranderingen. Ga gezonder eten, beperk indien nodig je calorie-intake, dring je suiker-inname terug en ga bovendien meer bewegen.

 

Gewenning is je voornaamste prioriteit; het fine-tunen van je dieet en training komt later wel.

 

Als je eenmaal weet wat je te doen staat, is het veel gemakkelijker om gericht af te vallen en langdurig gemotiveerd te blijven. 

 

Commentaren: 0

Afvallen - 5 tips

Ik krijg dagelijks berichten in mijn mailbox met vragen:

- Over hoe ik zoveel ben afgevallen (lees 'Mijn verhaal')

- Wat mijn eetschema is

- Wat mijn trainschema is

- Hoeveel ik sport

- Heb je alsjeblieft TIPS voor mij.

 

 

Bij deze deel ik 5tips die mij geholpen hebben bij de eerste stappen om af te vallen:

 

 

Tip1. Hou een dagboek bij, schrijf hierin je eetschema, wat je wil bereiken; specifieke doelen. Je gewicht, lengte, metingen per week.


Tip2. Ga vroeg naar bed; ikzelf had/heb altijd na 22.00uur cravings.

(Extra tip; in een koud bed/kamer, moet je lichaam harder werken om jezelf warm te maken en verbrand je meer)


Tip3. Zoek de boosdoener? Drink je bijvoorbeeld veel Alcohol in het weekend. Stop of verminder je alcoholinname naar 2/3glaasjes per week.


Tip4. Zoek een maatje, die je 24/7 kan appen of bellen als je er even helemaal doorheen zit en om bijvoorbeeld samen mee te sporten en te koken.


Tip5. Wees niet te streng voor jezelf, gun jezelf 2x per week een Joker; denk dan aan een bakje chips/toastjes op zaterdagavond of dat gebakje op die verjaardag van die goeie vriend/vriendin.

Hopelijk heb je iets aan mijn tips.
- Ik ben geen opgeleide diëtiste of personal trainer maar gewoon een jongedame die 25kilo is afgevallen en kennis heeft van voeding door vele ervaring en verschillende opleidingen heeft afgerond gericht op Zorg & Welzijn.

- Merk je dat afvallen niet lukt zonder begeleiding? Stuur mij een mailtje en ik kan kijken wat ik voor je kan doen tegen een kleine vergoeding.
 
& Vergeet niet elke ochtend tegen jezelf te zeggen;

ik ben een mooi mens, ik mag er wezen en dit wordt een mooie dag.
En schrijf aan het einde van je dag op in je dagboek wat jou dag goed gedaan heeft!?

Commentaren: 0

Afvallen - 8 tips

Afval-tips van Pascale Aay

Afvallen is 70% voeding en 30% sporten. Je kunt afvallen door gezond te eten en niet te sporten, maar je kunt (haast) niet afvallen door ongezond te eten en veel te sporten.

Sporten zoals cardio en krachttraining kan zeker geen kwaad,
maar je kunt ook zonder sporten 10 kilo afvallen.
Hieronder deel ik 8 Tips.
      


Tip 1. Bereid je eten zelf, kook niet uit pakjes en zakjes en laat die kant en klare maaltijden in het vriesvak staan.

Tip 2: Haal geen producten met veel suikers/koolhydraten in huis, wat je niet in huis hebt eet je ook niet op.

Het is daarnaast belangrijk dat je ook onderweg of op je werk niet in de verleiding wordt gebracht om suikers/koolhydraten te eten. Heb je de gewoonte om na je werk langs een fastfoodrestaurant te gaan? Neem een andere route. Heb je de gewoonte om op je werk om 4 uur iets uit de snoepmachine of frisdrankmachine te halen? Neem geen muntgeld mee. Wees creatief en probeer elke mogelijkheid om in de verleiding te worden gebracht uit te sluiten.

Tip 3: Snack rauw. Snacken is misschien wel de belangrijkste oorzaak van je overgewicht. Rond een uur of 4 of na het avondeten heb je vaak ontzettend veel trek in iets zoets of ‘iets wat vult’. Dit hongergevoel negeren is erg moeilijk.

Wat je het best kunt doen om dit honger gevoel te stillen, is een rauwe snack nemen. Daarmee bedoel ik: eten dat niet gekookt, gebakken of bewerkt is. Wortelen, komkommer, augurk, noten of een stukje fruit zijn voorbeelden van ideale snacks.

Tip 4: Zoek een 'afval'maatje. Iemand die jou begrijpt, steunt en waar je ook samen mee kan koken en sporten.

Tip 5: Weeg je één keer per week.
Sommige mensen die bezig zijn met afvallen, wegen zich elke dag. Deze mensen weten vaak niet dat facetten zoals het weer, je beweging, de tijd van de dag, de tijd van de maand en veel andere aspecten, invloed hebben op je gewicht.

Het kan voorkomen dat je van de ene op de andere dag ineens 1,2 kilo bent afgevallen. Maar het kan ook voorkomen dat je ineens 0,5 kilo bent aangekomen. In het laatste geval raken mensen vaak erg gedemotiveerd en zijn ze die dag sneller geneigd iets ongezonds te eten (want ‘het werkt toch niet’).

Als je, je van week tot week weegt, zul je zien dat je elke week tussen de 1,0 en 2,5 kilo verliest. Maak je geen zorgen als dit een week niet zo is. Blijf gewoon gezond eten en je verbrandt vanzelf al je overtollige lichaamsvet.

Tip 6: Informeer vrienden en collega’s
Laat vrienden, familie en collega’s weten dat je graag gewicht wil verliezen. Zo hoef je niet iedere keer uit te leggen waarom je geen stukje taart neemt, waarom je minder aardappels opschept of waarom je een salade bestelt.

De meeste mensen zullen je steunen tijdens het proces. Bovendien, door de sociale druk die het creëert heb je minder moeite om lekkere tussendoortjes af te slaan (je hebt immers je vrienden beloofd dat je ze niet zou eten).

Tip 7: Begin direct. We kennen allemaal het gezegde, van uitstel komt afstel. En juist met afvallen is dit vaak het geval. Heel veel mensen willen er graag wat aan doen, maar hebben niet de moed om te beginnen.

Tip 8: Voedingsdagboek

Houd gedurende één week bij wat je zoal eet. Noteer alle maaltijden, snacks en drinken in een voedingsdagboek. Hiermee krijg je een goed beeld wat je eigenlijk op een dag eet. Ook kun je achteraf uitrekenen hoeveel calorieën je op een dag eet en hoe die zijn verdeeld in eiwitten, koolhydraten en vet.

Er zijn verschillende programma’s op internet waarmee je een voedingsdagboek kunt bijhouden. Een voorbeeld is de eetmeter van het voedingscentrum of myfitnesspall. Met behulp van je voedingsdagboek kun je de slechte producten herkennen en vervangen door goede.

Vind jij het lastig om nee te zeggen tegen traktaties, ongezonde hapjes of ander lekkers wat veel suikers/koolhydraten bevat? Zeg dan deze zin:
Wil je een gebakje/traktatie/hapje? Nee dat mag ik niet van mijn geloof. Oh wat geloof je dan? Ik geloof dat ik dan weer te dik word.

Heel veel afval succes!

 

Commentaren: 0