Informatie Eetstoornissen

Eetbuien - Gevoelens herkennen

Kamp jij met eetbuien?

 

'We spreken van een eetbuistoornis als iemand meerdere eetbuien per week heeft waarbij hij of zij in korte tijd extreem veel voedsel eet en geen controle over het eetgedrag heeft.'

 

Een eetbuistoornis lijkt op boulimia nervosa.

Er is één belangrijk verschil. Mensen met boulimia proberen na een eetbui het eten weer kwijt te raken, bijvoorbeeld door te braken, of met laxeermiddelen.

Als je een eetbuistoornis hebt, doe je dit niet.

 

Wat je tijdens een eetbui zoal weg kan eten:

- Chocolade repen, Snickers, Mars, Merci, BonBons etc.

- Chips, Noten, Zoutjes.

- Koekjes

- Zoete of Zoute Drop

- Zoete of Zoute Snoep

- Pindakaas- en/of Nutella pot uitlepelen

- Ijs (bv. Ben&Jerry, Magnums, Cornetto's)

 

Maar het kunnen ook iets gezondere eetbuien zijn zoals:

- Kwark

- Havermout

- Plakken Bananenbrood

- Crackers met Pindakaas

- Eiwitrepen

- Notenrepen

 

Start met het bij houden van je eetdagboek, wat jij op welk tijdstip eet.

Wat als je nou een eetbui gehad heb? Ja, dan moet je alle producten die je gegeten heb opschrijven.

 

Wowww, en dat is dan onwijs confronterend als je eetbuien groot zijn!

Schrijf hiernaast op wat je voelde, wat waren je gedachtes op dat moment.

 

En erna vraag je aan jezelf:

"Wat had ik eigenlijk nodig i.p.v. een eetbui?"

"Welk gevoel zit er achter mijn eetbui?"

 

Voorbeelden:

  • Boosheid - Wat had ik eigenlijk nodig: Frustratie eruit knallen, bijvoorbeeld boxen in de sportschool, met een mattenklopper op de bank/bed slaan, Fietsen, het uitspreken met de persoon in kwestie of het uitschrijven als dat niet mogelijk is.
  • Verdrietig - Wat had ik eigenlijk nodig: Knuffel, liefde, begrip, een warme douche, kopje thee of het uitspreken met de persoon in kwestie of het uitschrijven als dat niet mogelijk is.
  • Angst - Wat had ik eigenlijk nodig: Bewust worden van je angst, begrip, liefde, knuffels, aanrakingen, uitrusten in bed/ of op de bank, het uitspreken met een vriend/vriendin of het uitschrijven als dat niet mogelijk is.
  • Vermoeidheid - Wat had ik eigenlijk nodig: Rust, muziek op, ontspan-aanspan oefeningen, even in bed liggen of chillen op de bank, warme kop thee, warme/koude douche, het uitspreken met een vriend/vriendin of het uitschrijven als dat niet mogelijk is.

 

Boosheid is een sterke kracht: als je boosheid voelt, op wie ben jij boos?

Vaak denk je dat je boos bent op jezelf, maar denk goed na.

- Ben je vroeger gepest?

- Heb je vriendschappen verloren?

- Is er veel over jou geroddeld?

- Heb jij geen begrip of geduld van een dierbaar persoon gekregen?

 

Vaak worden je gevoelens even vergeten door een eetbui,

De drang is zo groot in je hoofd. Dat je op dat moment alleen maar aan eten denkt.

Maar het probleem of het gevoel wat er achter zit. DIE BLIJFT!

 

Als je de volgende keer het gevoel krijgt dat de eetbui drang aanwezig is,

Denk dan bij jezelf na:

- WAT HEB IK OP DIT MOMENT NODIG?

- Word ik nou echt gelukkiger van al dat eten?

- Geniet ik van het eten tijdens eetbui?

- Na twee Milka repen, zak drop en een zak chips ben je misselijk, was dat het waard?

- Het kost veel geld.

- Het zijn onnodige extra calorieën.

(Honger en dorst geven hetzelfde seintje naar je hersenen, drink eerst een glas water)

 

Hopelijk heb ik je via deze weg wat extra informatie gegeven.

 

Al merk je dat je eetbuistoornis uit de hand loopt.

Dat je soms de hele dag bezig bent met eten, eetbuien, compenseren en dit meerdere malen per week.

 

Trek dan aan de bel bij je huisarts, ZOEK HULP!

Bijvoorbeeld bij: GGZ - Human Concern - Novarum etc.

Commentaren: 1
  • #1

    Man 28 (vrijdag, 14 juli 2017 11:38)

    Heel fijn dat je dit schrijft! Ik hoop dat iedereen zich dit goed laat bezinken en er over nadenkt. Wees echt niet bang om hulp in te schakelen. Ik ben een jongen van 28 met Boulimia en heb veel te laat hulp ingeschakeld helaas.. Zware strijd nu.. Top stukje geschreven!


Juli Challenge - Met Pascale Aay Eetbui vrij

EETBUIVRIJ: Ik zeg NEE tegen eetbuien en suikers.

Op zaterdag 1 juli 2017 start ik met mijn eetbui vrije (en suikervrije) challenge.

Ik merk dat het steeds beter gaat omtrent mijn eetbuien maar ze zijn nog steeds (te vaak) aanwezig.

Wat houdt mijn challenge in? 

  • Geen eetbuien: Na iets ongezonds geen voldaan gevoel hebben en nog meer willen eten (wat meestal suikers bevat) en hier aan toe geven.
  • Het liefst zo weinig mogelijk (of geen) toegevoegde suikers eten zoals: snoep, ijs, chips, koek, drop, Cup cakes, donuts en taarten.

*Uitzonderingen van verjaardagen of feestjes maar kies dan 1 ding uit wat je echt echt echt lekker vind en sla hier niet in door. Bijvoorbeeld de zelfgemaakte taart of juist de lekkere hapjes.

** 1x per week alcoholische versnapering 3 a 4 glaasjes wijn/bier of Gin tonic ligt/Skinny Bitch.

  • Houd een dagboek (bv. op papier of myfitnesspall) bij, hierin hou je (globaal) je eten in de gaten. Het is belangrijk dat je voldoende eet, eetbuien kunnen ook een gevolg zijn van te weinig eten.
  • Schrijf of zeg tegen jezelf in de spiegel wat deze dag goed heeft gedaan en waar je trots op bent.
  • Probeer in de maand juli 20 maal actief te zijn: zoals 1uur zwemmen/5km hardlopen/Fitness/Fietsen/Skeeleren/Voetballen + deel en tel deze activiteiten op socialmedia met 1/20 - 2/20 etc.
  • Probeer je eetbui triggers te vinden
    Mijn triggers zijn: Alleen zijn - rond 22.00uur - Emotie eten - Geen rem vinden - Boosheid - Het gevoel krijgen er niet bij te horen en onderdruk deze. Bijvoorbeeld ik ga dan om 22.00 uur naar bed i.p.v. ik nog iets lekkers pak en meestal dan de hele pak/zak/reep opeet.
  • Voor elke dag dat je geen eetbui heb doe je €2,- euro (meer of minder mag ook) in een spaarpot, dit is het bedrag wat je bespaar van die zak chips/snoep/reep chocolade wat je anders had weggegeten in een eetbui.
  • Op 1 augustus (dan zit ik in Thailand dus voor mij 30juli) open je je spaarpot en koop je er iets leuks voor (niet iets lekkers)
  • Praat erover met familie en vrienden
  • Deel jou voortgang op socialmedia met de hashtag #metpascaleaayeetbuivrij en tag mij, vind ik leuk en zo motiveer je elkaar. (via instagram).
  • Vind een doel wat je wil bereiken, bijvoorbeeld gewicht verliezen, zelfverzekerder worden, speciale bikini/broek/jurk passen voor je vakantie (en hang deze in het zicht dat je er elke dag naar kijk).

Ik ga jullie elke week een update geven met hoe het mij afgaat.

En geef vooral ook veel tips om de challenge te behalen.

Doe jij mee met mijn challenge? Samen staan we sterker. 

 

Commentaren: 2
  • #2

    Moni (maandag, 03 juli 2017 12:25)

    Ik doe mee.
    Prettig om te weten dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt...

  • #1

    Kim wienk (vrijdag, 30 juni 2017 20:48)

    Goed idee!
    Ik heb de eetbuien helaas ook niet onder controle. Ik doe met je mee! �


(Vr)eetbui, wat houdt dat precies in?

Eetbuien wie kent ze niet? 

 

Meestal is het een ongezonde eetbui bijvoorbeeld die zak chips, heel pak koek, zak drop of die chocola reep die je in een keer opeet zonder dat je er erg in hebt. 

 

Het wordt een ander verhaal als het daar niet bij blijft, als je de hele koelkast leeg (vr)eet of je zelfs de deur uit gaat om nog meer eetbuivoedsel te kopen. 

 

Drie oorzaken:

- Een Fysieke: Je hebt te lang, te weinig gegeten en je lichaam zet je aan tot een eetbui om maar zo snel mogelijk voedingstoffen binnen te krijgen. De eetbuien vanuit lichamelijke behoefte.

 

- Een gewoonte: eetbuien zijn een gewoonte geworden die worden getriggerd door een bepaalde volgorde die je altijd hanteert, een bepaalde situatie die altijd gevolgd wordt door een eetbui of bepaalde voeding die hoort bij eetbuien.

 

- Een psychische: als verdoving, ontlading of schuilplek. (Dit zijn eetbuien om emoties te reguleren).

 

1. Eetbuien als lichamelijke behoefte 

 

Naast de psychologische kant van eetbuien zit er ook een fysieke kant aan. Als je te lang te weinig hebt gegeten (maaltijden overgeslagen, te lang uitgesteld of te weinig hebt gegeten) zet je lichaam je aan tot een eetbui om maar zo snel mogelijk voedingstoffen binnen te krijgen.

 

Als je lichaam een tekort heeft of gaat krijgen aan voedings- en bouwstoffen, dan zal het er alles aan doen om te krijgen wat het nodig heeft. 90-95% van wat we doen is onbewust en die noodzaak van je lichaam om te krijgen wat het nodig heeft zit in dat onbewuste (net als je ademhaling en je hartslag).

 

Hoe meer tekorten je krijgt, hoe eerder je lichaam die 90-95% kracht zal inzetten om jou tot eten te bewegen. En er alles aan doen om dan veel binnen te krijgen. Daar kun je met je 5-10% bewuste niet tegenop. Die drang is onbeheersbaar en kan van daaruit die extreme eetbuien veroorzaken. Het is dus niet alleen een kwestie van verdoven, verzachten en ontlading van emotie waardoor je een eetbui krijgt, maar ook een fysieke drang (reflex) die heel erg sterk is. Je lijf heeft immers brandstof nodig.

 

Dus eet je niet, te weinig, niet op tijd, of verbrand je meer energie dan dat je beschikbaar hebt, dan gaat je lijf jou aanzetten tot een eetbui. Hoe je het ook wendt of keert.

 

2. Eetbuien als gewoonte

 

Naast de psychologische en fysieke kant, is er nog een derde kant die invloed heeft op het krijgen van eetbuien. Die van de gewoonte. Het hebben van eetbuien kan heel gemakkelijk een gewoonte worden, een patroon dat bij je dagelijks leven hoort, net als het poetsen van je tanden of andere rituelen die je hebt.

 

Je kent ongetwijfeld het verhaal van Pavlov. Pavlov, een gedragsdeskundige, ontdekte hoe er een verband kan ontstaan tussen twee dingen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben: De Pavlov reactie. Pavlov had een hond en die gaf hij uiteraard elke keer braaf te eten. En hoe gaat dat bij honden die eten krijgen? Die gaan al kwijlen zodra ze de etensbak aan zien komen. Nu voegde Pavlov hier nog iets aan toe. Vlak voordat hij de hond te eten gaf, liet hij een belletje rinkelen. Vlak voor het eten rinkelde hij de bel, kwam dan aan met het eten, de hond ging kwijlen en vervolgens eten. Na dit een aantal keer herhaald te hebben rinkelde hij alleen de bel en gaf geen eten. En wat zag hij? De hond ging ook kwijlen zonder eten. Het rinkelen van de bel was voor de hond gekoppeld aan eten, waardoor hij ging kwijlen. Dit noemen ze een geconditioneerde reflex. Een reflex (kwijlen) die gekoppeld wordt aan iets anders (de bel) dat eigenlijk niets met eten te maken heeft. En zo komen onbedoelde patronen en gewoontes tot stand. Via je onbewuste.

 

Dit werkt ook zo met eetbuien. Stel dat jij een aantal keren thuiskomt en je dan afreageert van de dag door een eetbui te hebben. Dan wordt het logisch dat je op een gegeven moment altijd als je thuiskomt behoefte gaat krijgen aan een eetbui. Je lichaam koppelt thuiskomen aan een eetbui.Of koppelt bepaald eten aan een eetbui. Of koppelt een bepaalde reactie van iemand aan een eetbui. Zo kunnen allerlei Pavlov-reacties ontstaan ook als het gaat om eetbuien.

 

Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat dit soort Pavlov-reacties ook betrekking hebben op compensatiegedrag als braken, laxeren en extreem bewegen. Eten, bepaalde voedingsmiddelen of bepaalde situaties worden onbewust gekoppeld aan jouw compensatie-overlevingsmechanismen.

 

Het inzicht dat dit soort onbewuste processen meespelen bij je eetstoornis, helpt om dit soort onbedoelde koppelingen ook weer los te kunnen koppelen.

 

3. Emotie eten

 

Iedereen groeit er mee op en bijna iedere volwassene herkent het wel. Een snoepje voor de schrik, voor de pijn, als troost of beloning. Een zak snoep voor de gelopen avondvierdaagse. Eten of alcohol als beloning omdat je hard gewerkt hebt of een ingrijpende situatie hebt meegemaakt. Eten als verzachting of verdoving.

 

Dit zijn allemaal nog milde vormen. Maar als je de hele koelkast en voorraadkast gaat leeg eten, of speciaal naar de winkels gaat om grote voorraden eten in te kopen om een eetbui te hebben dan is het een ander verhaal.

 

Eetbuien om stress af te reageren. Eetbuien om naar niet te hoeven voelen, om het nare gevoel in je buik weg te drukken, om jezelf te verdoven, om ieder gevoel van leegte op te vullen met eten. Om niet te hoeven voelen dat je boos, verdrietig of bang bent. Om niet te hoeven piekeren over wat er gaande is in je leven. Om even afgesloten te zijn van de ingewikkelde wereld om je heen.

 

Dat je daarna spijt krijgt, je schaamt, boos bent op jezelf en vervolgens strenge maatregelen neemt om de gedane schade weer teniet te doen, daar ben je op het moment van de eetbui niet meer bezig. Pas achteraf weet je waar dat die eetbui niets oplost. Dat het een lapmiddel is en geen oplossing. Dat je er weer ingestonken bent.

Commentaren: 0

10x Eetbui triggers

 

Eetbuien wie kent ze niet? Die zak chips, het pak koekjes of die reep chocola die je in een keer opeet zonder dat je er erg in hebt.

 

Soms proef je niet eens wat je net allemaal in je mond heb gestopt en heb doorgeslikt. Eigenlijk best zonde toch? Laatste tijd hoor ik steeds meer mensen hierover en daarom deel ik met jullie 10x herkenbare eetbui triggers en tips uit persoonlijke ervaring.


1. Overdag plotseling een productieve dag en je heb te weinig eten mee/gegeten, dus heb je in de avond nog teveel honger en grijp je snel naar iets lekkers.


2. Je zegt al de hele dag "NEE" tegen koekjes, snoepjes en/of traktaties en je komt thuis en alle remmen gaan los omdat er nu niemand mee kijkt hoe jij eet.


3. Je zegt "JA" tegen die ene traktatie en denk dan oh ik ben nu ...toch al fout bezig, dan maak ik er gelijk een snaaidag van (cheatday)


4. Rond 4uur in de middag kom je uit je werk, je verveelt je, je gaat pas om 6uur koken en je hebt honger... je pakt eerst een koekje, twee koekjes. Opeens zit je op de bank met een leeg pak naast je.

 

5. Rond 8á9uur in de avond zit je op de bank, je hebt trek in iets lekkers en ipv. een bakje chips zit je met de hele zak op schoot en hmm... die chocolade en snoepjes kunnen erna ook nog wel omdat je nu toch al "slecht" bezig ben.

 

6. Oh ik begin MAANDAG; Dus nu eet ik nog even alle kasten leeg (zonde om het weg te gooien) zodat ik maandag niet in verleiding kom.

 

7. Overdag eet je te weinig doordat je uitgeslapen hebt of op een festival ben geweest en je gaat in de avond compenseren.

 

8. Je gaat de dagen na een EETBUI/WEEK heel erg compenseren en eet 4dgn lang te weinig, na die 4dgn vraagt je lichaam weer om suikers en begint het weer opnieuw omdat je die trigger gehoor geef en krijg je weer 3dgn EETBUIEN.

 

9. Je gaat de dagen na een EETBUI/WEEK heel erg compenseren en je sport teveel waardoor je meer trek krijgt dus wil meer eten en je lichaam was zo gewent aan die suikers die je je lichaam gaf dus geef je je daar weer aan toe.

 

10. Emotie eten - Er is iets gebeurt waar je van baal, verdrietig van wordt, stress van hebt, boos op wordt en het enige wat je op dat moment op kan vrolijken is iets ongezonds eten.

Mijn triggers zijn bijvoorbeeld:
- Als iemand mijn afspraak afzegt
- Als iemand mijn beledigd
- Als iemand mijn voor dun of dik uitmaakt
- Als ik stress heb
- Als mijn energie op is, meestal na 4dagdiensten achter elkaar.

- Als ik nu toch al slecht bezig ben en denk dan kan ik die ene reep chocolade ook wel opeten.

Mijn tips die "soms" helpen:
- Praat erover. Vertel je verhaal: op social media/vrienden/familie. Jij bent niet de enige.
- Vraag hulp. Heb je voor het gevoel dat je het zelf niet meer goed kan oplossen, trek aan de bel. Zoek hulp bij je huisarts, schakel psycholoog in, speciale diëtiste, een goeie vriendin.
- Vind de trigger die zorgt dat jij een EETBUI krijg en doorbreek deze.

- Poets je tanden en ga alvast naar bed.
- Zoek afleiding: Ik ga naar mijn ouders toe, vriendinnen, rondje lopen, neem een warme douche.
- Haal geen verleidingen in huis (Ja duh, maar dan koop je het wel toch?)
- En als je die ene chocoladereep nou nu al opgegeten heb. Laat het dan bij die ene chocolade reep, Pech, morgen nieuwe dag en ga naar bed.

 

Samen staan we sterker.

Al wil jij jou ervaring met mij delen of heb jij vragen hierover. Stel ze gerust!

Commentaren: 0

Eetstoornis; Boulimia

Wat is boulimia?
Boulimia Nervosa is een eetstoornis waarbij je constant bezig met je gewicht en je lichaam. Boulimia gaat vaak gepaard met veel eetbuien. En omdat je niet wil aankomen, probeer je het gegeten voedsel kwijt te raken door bijvoorbeeld heftig te sporten, te vasten, braken, het gebruik van laxeermiddelen, klysma of plaspillen.


Boulimia betekent letterlijk ‘honger als een rund’. Het woord nervosa geeft aan dat die honger door iets geestelijks ontstaat. De oorzaak is dus niet lichamelijk, maar de gevolgen ervan wel.

 

 

Hoe ontstaat boulimia?
Bij een eetstoornis is het vaak het geval dat het hele leven wordt beheerst door eten. Eten en niet eten. Obsessieve gedachten in het hoofd, net als de allesoverheersende angst om aan te komen en dik te worden of blijven. Er is niet een specifieke oorzaak wat zorgt dat boulimia ontstaat, maar er kunnen verschillende oorzaken zijn.

 

Het is vaak een samenloop van omstandigheden, waarbij verschillende factoren een rol spelen. Denk hierbij aan de persoonlijkheid, de opvoeding, (negatieve) ervaringen, cultuur en media. Vaak is er dan een bepaalde gebeurtenis die de emmer doet overlopen, waardoor een eetstoornis zich openbaart of ontwikkelt.

 

Kenmerken van Boulimia zijn:

  • Je hebt eetbuiten waar je achter elkaar zoet en calorierijk voedsel inneemt
  • Je hebt het gevoel dat het onmogelijk is om de eetbui te stoppen of te voorkomen, de drang hiervoor is heel groot
  • Tijdens een eetbui voel je je gespannen, gedeprimeerd, eenzaam, maar soms ook juist rustig, getroost of minder eenzaam
  • Je voelt de eetbuiten als ‘mislukking’, hierdoor krijg je een gevoel van schuld en schaamte
  • Door de schaamte hou je de eetstoornis verborgen, je eet stiekem
  • Je doet er alles aan om te voorkomen dat je zwaarder wordt door je eetbuien, je braakt, neemt laxeermiddelen, vast of sport overmatig om het voedsel zo snel mogelijk weer kwijt te raken
  • Je geeft overmatig geld uit aan voedingsmiddelen
  • Je bent pas tevreden met jezelf zijn als je gewicht en lichaam in in jouw ogen goed is

De eetbuien
Deze verlopen vaak via een bepaald patroon. Eerst wordt er gefantaseerd over het eten, dan wordt dit gekocht, thuis wordt het opgegeten. Vaak is dit zonder te proeven en zonder er van te genieten. Tijdens het eten is er geen controle, alles wordt opgegeten. Pas als het op is begint het schuldgevoel en de angst om aan te komen. Op dit punt komt vaak de compensatie. Het eten weer overgeven, laxeermiddelen innemen, vasten of sporten.


Omdat mensen met boulimia zich vaak schamen voor de eetbuien, proberen ze het verborgen te houden. Ze voelen zich eenzaam en onbegrepen en juist dit kan ervoor zorgen dat ze weer naar eten grijpen, om zichzelf te troosten. Dus zo blijft de cirkel in stand.

 

Gevolgen van boulimia:

  • Psychische gevolgen: iemand met een eetstoornis voelt zich vaak minderwaardig en onzeker, is vaak depressief en eenzaak en kan zich erg ongelukkig voelen.
  • Sociale gevolgen: na een tijd van ongelukkig voelen, kan het zijn dat je in een sociaal isolement terecht komt. Je voelt je niet meer goed tussen anderen, vindt jezelf niet de moeite waard, bent onzeker en wilt niet met anderen eten. Hierdoor kun je je erg eenzaam voelen.
  • Lichamelijk gevolgen: door het braken kan irritatie van de slokdarm en klieren optreden, de tanden worden aangetast, er kan een tekort aan vitamines komen, omdat dit niet opgenomen wordt en de menstruatie kan wegvallen, omdat lichamelijk niet alles in orde is.

Veel van de lichamelijk gevolgen kunnen herstellen wanneer je weer normaal omgaat met eten. De menstruatie komt na een tijdje terug, maar de aantasting van het glazuur en bontontkalking zijn van blijvende aard. Ook na langdurig en extreem gebruik van laxeermiddelen kunnen lachen aanhouden in de darmen en maag.

 

Hulp
Ik ben natuurlijk geen professional, misschien wel een ervaringsdeskundige, maar wat denk ik onwijs belangrijk is, hoe moeilijk ook, praat erover en erken de eetstoornis. Neem het serieus en weet dat je niet de enige bent met deze eetstoornis. Ik zou er eerst met een vertrouwd iemand over praten en bekijk eens wat jouw omgeving aan behandeling/hulp aanbiedt - Huisarts - Psycholoog - GGZ.

 

Commentaren: 0

Eetstoornis - Orthorexia

Jullie kennen misschien mijn +85kilo transformatie.

Maar dit is een andere transformatie die ik nog steeds heel moeilijk vind te accepteren en durf te delen. Deze transformatie is voor mij behoorlijk zwaar, lichamelijk en psychisch en zich nu resulteert in 1x per week een milde eetbui 'emotie eten' (Dit was eerst ongeveer 3x per week alles eten wat los en vast zit)

 

Omdat ik was doorgeschoten in afvallen - Opeen geven moment mijn passie/rust vondt in (teveel) sporten - Dingen ging schrappen zoals: Taart, koek, chips en opeen geven moment zelfs verjaardagen - Ik gunde mezelf niet meer wat lekkers - En alleen nog maar gezond wilden eten - Opeen geven moment alles schrapte van (dacht ik) verkeerde voeding/teveel kcal zoals bijvoorbeeld een banaan waar teveel suikers in zat - Ik at teveel eiwitten (ik dacht spierherstel) en bijna geen koolhydraten meer.

 

Ortho anorexia - Orthorexia

''Orthorexia is een niet officeel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Mensen met orthorexia willen uitsluitend het allergezondste eten. Aan de kwaliteit van het eten meten zij hun kwaliteit van leven af.

Vaak vermijden orthorexia-patiënten allerlei voedingsmiddelen, omdat ze denken dat die niet gezond zijn. Het eenzijdige voedingspatroon dat zo ontstaat leidt tot ondergewicht en ondervoeding door een tekort aan essentiële voedingsstoffen zoals essentiële vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen.''

(volgens voedingscentrum.nl)

 

En nadat ik mezelf zoveel ontzag - Kwamen er opeens eetbuien voor terug - Ik wil niemand afschrikken - Ik wil gewoon en gezond zijn -Lichamelijk en Psychisch - Maar 2017 wordt mijn jaar - Ik merk dat hoe meer ik erover praat, dat het beter met mij gaat - Ik wil het eten los kunnen laten - Ik wil eten om te leven niet leven om het eten - Mijzelf accepteren.

 

Herken jij jezelf in mijn verhaal?

 

Bij deze tips die mij helpen:
- Houd een dagboek (myfitnesspall) bij, hierin hou je (globaal) je eten in de gaten. Het is belangrijk dat je voldoende eet, eetbuien kunnen ook een gevolg zijn van te weinig eten.
- Schrijf of zeg tegen jezelf in de spiegel wat deze dag goed heeft gedaan en waar je trots op bent.
- Probeer je eetbui triggers te vinden
Mijn triggers zijn: Alleen zijn - rond 22.00uur - Emotie eten - Geen rem vinden en onderdruk deze. Bijvoorbeeld ik ga dan om 22.00 uur naar bed i.p.v. ik nog iets lekkers pak en meestal dan de hele pak/zak/reep opeet.
- Voor elke dag dat je geen eetbui heb doe je €2,- euro (meer of minder mag ook) in een spaarpot, dit is het bedrag wat je bespaar van die zak chips/snoep/reep chocolade wat je anders had weggegeten in een eetbui.
- Op een uitgekozen datum (bijvoorbeeld 1 of 2mnd later) open je je spaarpot en koop je er iets leuks voor (niet iets lekkers)
- Praat erover met familie en vrienden
- Vind een doel wat je wil bereiken, bijvoorbeeld gewicht verliezen, eetbuien onder controle krijgen, zelfverzekerder worden, speciale broek/jurk passen voor een mooie gelegenheid/vakantie (en hang deze in het zicht dat je er elke dag naar kijk)

 

Merk je dat je gaat compenseren na eetbuien op welke manier dan ook: Overgeven, vasten, intensief sporten, detoxen en je het niet red met mijn tips om van de eetbuien af te komen?

 

Trek dan aan de bel, bij je huisarts - GGZ - Eetstoorniskliniek.

 

Commentaren: 0

Eetstoornis - Anorexia Nervosa

Wat is Anorexia Nervosa?

 

Anorexia nervosa betekent letterlijk: 'gebrek aan eetlust door psychische oorzaak'. Wie deze eetstoornis echter heeft (doorgemaakt), zal beamen dat niets minder waar is: je hebt wel degelijk honger, maar weet dit gevoel op allerlei manieren te onderdrukken. Anorexia wordt ook wel magerzucht genoemd. Dit staat voor 'verlangen om mager te zijn' (of angst om dik te zijn) en uit zich door extreem weinig te eten en/of steeds minder te eten om verder te kunnen afvallen.

 

Symptomen Anorexia Nervosa

  • Je hebt obsessieve gedachten rondom eten die gepaard gaan met een allesoverheersende angst om dik te worden of te blijven; 
  • Meestal ben je erg mager. Een ondergewicht van 15 tot zelfs 30 procent is geen uitzondering;
  • Je lichaamsbeeld is verstoord. Hierdoor voel je je niet alleen 'dik', maar zie je jezelf ook zo, zelfs wanneer je alle ribben kunt tellen;
  • In eerste instantie vertoon je vaak hyperactief gedrag: je sport bijvoorbeeld fanatiek of beweegt overdreven veel.  


Kanttekening: gewicht zegt niet alles
Gewicht zegt niet alles! Het is namelijk heel goed mogelijk dat iemand met een normaal gewicht of zelfs met overgewicht aan (een vorm van) anorexia nervosa lijdt. In de praktijk is de scheidslijn tussen de verschillende eetstoornissen niet altijd scherp te trekken. Anorectische en boulimische periodes kunnen elkaar afwisselen, opvolgen of zelfs samengaan. Anorexia nervosa is als officiële eetstoornis opgenomen in de DSM-V.

 

Hoe ontstaat Anorexia Nervosa?

Anorexia nervosa kan evenals Boulimia en Bed (Binge Eating Disorder = Eetbuistoornis) verschillende oorzaken hebben; meestal gaat het om een combinatie van factoren: 'aanleg' in de persoonlijkheid, opvoeding, negatieve ervaringen, cultuur en media. Vaak openbaart of otwikkelt een eetstoornis zich verder, als iemand een ingrijpende gebeurtenis meemaakt. Maar eigenlijk heeft anorexia niets van doen met dik of dun zijn, met eten of niet eten. Het zegt alles over de manier waarop je omgaat met jezelf, met anderen en de wereld om je heen.

 

Wat zijn de (mogelijke) gevolgen van Anorexia Nervosa? 

 

Anorexia heeft niet alleen een negatieve invloed op het lichaam, maar ook op je psyche en sociale leven. Deze eetstoornis geldt zelfs als de psychiatrische stoornis met het hoogste sterftecijfer. Anorexia kan de volgende psychische, sociale en lichamelijk gevolgen hebben:

Psychische gevolgen anorexia nervosa

  • Depressiviteit door gevoelens van minderwaardigheid en onzekerheid;
  • Eenzaamheid door onder meer sociaal isolement;
  • Angst voor controleverlies;
  • Slechtere concentratie.

Sociale gevolgen anorexia nervosa
Als je aan anorexia lijdt, raak je vaak in een isolement, omdat:

  • Je je niet meer goed voelt tussen anderen en/of contact wilt vermijden;
  • Je het fenomeen eten op alle mogelijk manieren probeert te ontwijken en zo sociaal contact uit de weg gaat;
  • Je fysiek steeds minder goed in staat bent om te werken, te sporten of uit te gaan.


Lichamelijke gevolgen anorexia nervosa

  • Zwakte;
  • Vermoeidheid;
  • Flauwvallen;
  • Kouwelijkheid;
  • Blauwe handen of voeten;
  • Overbeharing;
  • Botontkalking;
  • Aantasting van het tandglazuur door braken;
  • Opgezette lichaamsdelen doordat men vocht vasthoudt;
  • Tekort aan ijzer (bloedarmoede), zout (uitdroging), vitamines, mineralen en eiwitten;
  • Kaliumtekort. Dit kan zelfs levensgevaarlijk zijn, omdat dit kan leiden tot hartritmestoornissen en in het ergste geval een hartstilstand;
  • Uitdroging, luiheid/stilstand van darmen, hevige buikpijn en/of obstipatie door gebruik van laxeermiddelen;
  • Wegvallen van de menstruatie; dit is bij vrouwen een van de eerste tekenen dat er lichamelijk iets niet in orde is;
  • Impotentie; dit is bij mannen een van de eerste tekenen.

Herstel lichamelijke gevolgen anorexia nervosa
Veel van deze lichamelijke gevolgen herstellen zich, wanneer iemand weer een normaal gewicht krijgt en stopt met braken en laxeren. In de meeste gevallen komt ook de menstruatie terug. De aantasting van het glazuur en botontkalking zijn helaas van blijvende aard. Soms houdt iemand na langdurig en extreem gebruik van laxeermiddelen klachten aan darmen en maag.

 

Tips voor mensen met Anorexia Nervosa

Herken je jezelf of iemand anders aan de signalen van anorexia? Er zijn genoeg tips die je kunnen helpen anorexia te behandelen. Wanneer je erkent dat je anorexia hebt, ben je al een eind op weg. Dan kun je beginnen om er iets aan te doen. Dit begint bij jezelf. Verschillende tips kunnen jou helpen om je beeld over jezelf te veranderen. Ook zijn er goede klinieken die behandelingen en cursussen aanbieden voor mensen met anorexia. Novarum voor anorexia in Amsterdam is een voorbeeld.

 

Tips:

  • Probeer je stemming te laten bepalen door meer dan alleen je lichaamsgewicht.
  • Er is geen goed of slecht voedsel; het is belangrijk om gevarieerd te eten.
  • Laat het idee los dat een ideaal gewicht automatisch leidt tot een gelukkig leven.
  • Erken dat je een eetprobleem hebt.
  • Probeer erover te praten met mensen uit je omgeving.
  • Besef dat je niet de enige bent en zoek contact met lotgenoten.
  • Zoek meer informatie over eetstoornissen op internet, in de bibliotheek of de boekhandel. Hoe meer je weet over de gevolgen van anorexia, hoe meer motieven je hebt om iets aan je eetprobleem te gaan doen.
  • Stop met het bezoeken van pro ana sites en het opvolgen van pro ana tips.
  • Zoek contact met mensen die, net als jij, gemotiveerd zijn om van hun eetstoornis af te komen.
  • Houd een eetdagboek bij waarin je precies opschrijft wat je gegeten hebt. Schrijf ook de gedachten en gevoelens op die je daarbij had. Zo krijg je meer inzicht in je eetgedrag. Het kan ook handig zijn om dit eetdagboek mee te nemen naar de intakegesprekken.
  • Zoek professionele hulp.
Commentaren: 0

Eetstoornis - NAO

 

Er is veel onduidelijkheid over de Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven (NAO). Voor deze stoornis wordt ook vaak de Engelse naam gebruikt: Eating Disorder Not Otherwise Specified (ED-NOS). 

 

Een mond vol, maar wat betekent het nu eigenlijk? Daarvoor is het nodig een iets te weten over eetstoornisdiagnoses in het algemeen.

 

Er zijn twee eetstoornissen die binnen de hulpverlening goed bekend zijn en waarnaar veel wetenschappelijk onderzoek is gedaan: Anorexia Nervosa en Boulimia Nervosa. Die diagnoses krijg je alleen als je aan allerlei regeltjes (criteria) voldoet.

 

Vaak gebeurt het dat iemand wel aan een paar regeltjes voldoet, maar niet aan allemaal. Omdat diegene niet voldoet aan alle regeltjes, krijgt hij/zij niet de diagnose ‘anorexia nervosa'. Om te benadrukken dat er wél sprake is van een eetprobleem wordt dan de diagnose Eetstoornis NAO gegeven.

De diagnose Eetstoornis NAO kan je ook krijgen als je eetprobleem wat onduidelijk is, bijvoorbeeld omdat jouw eetprobleem een beetje op anorexia én een beetje op boulimia lijkt. Of op geen van beiden, terwijl er wel sprake is van een eetstoornis. Bijvoorbeeld:

  • Aan alle criteria van anorexia wordt voldaan, behalve dat jouw huidige lichaamsgewicht nog binnen de normale grenzen ligt.
  • Aan alle criteria van boulimia wordt voldaan behalve dat de eetbuien en compensatie minder vaak voorkomt dan eens per week of met een duur van korter dan drie maanden.
  • Herhaald kauwen op en uitspugen, maar niet doorslikken, van grote hoeveelheden voedsel.

Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven betekent dus eigenlijk:

er is WEL sprake een eetstoornis, maar NIET van anorexia nervosa of boulimia nervosa. Het is een naam voor een verzameling van allerlei verschillende eetproblemen. Dit betekent echter NIET dat een eetstoornis NAO minder ernstig is dan Anorexia of Boulimia.

 

Voor alle andere eetproblemen van de Eetstoornis NAO geldt dat "niet anderszins omschreven" zoiets betekent als: verder kunnen we er geen naam aan geven. Soms is dat een kwestie van tijd en verandert een eetprobleem in de loop van maanden of jaren zodat later alsnog de diagnose Anorexia Nervosa of Boulimia Nervosa wordt gesteld, maar soms ook niet: dan blijft het een Eetstoornis NAO.

 

Is dat niet een beetje gek: één naam voor zoveel verschillende eetproblemen?
Eigenlijk wel. Het is zelfs zo dat meer mensen de diagnose Eetstoornis NAO krijgen dan de diagnose Anorexia nervosa of Boulimia nervosa. En daarnaast gebeurt het vaak dat een eetprobleem door de tijd heen wat verandert, waardoor je op verschillende momenten een verschillende diagnose kan krijgen, terwijl je eetprobleem echt niet zo veel veranderd is. Het komt zelfs voor dat de ene psycholoog de diagnose anorexia stelt en de ander eetstoornis NAO.

 

Hoe wordt een Eetstoornis NAO behandeld?
Er is niet één standaardbehandeling voor de Eetstoornis NAO, juist omdat die eetstoornis een naam is voor heel verschillende problemen. Sommige mensen met een Eetstoornis NAO eten te weinig, anderen hebben een redelijk normaal eetpatroon of eten juist te veel. Sommigen hebben eetbuien, anderen niet. Sommigen compenseren veel (bijv. braken, laxeren of bewegen) , anderen niet. Sommigen hebben ondergewicht, anderen een normaal gewicht, en weer anderen overgewicht. En zo zijn er nog wel meer verschillen mogelijk. Wat de doelen zijn van de behandeling en op welke manier daaraan gewerkt wordt, moet dus voor iedereen apart bepaald worden.

Commentaren: 0