Pannenkoeken - Pancakes - Pfannkuchen - Crêpes - Frittelle - Panquecas
betekenis: in een pan gebakken plat deegproduct, rond baksel dat meestal met stroop wordt gegeten
Mijn favoriete laat ontbijt/brunch is toch wel pannenkoeken.
In vele soorten en maten heb ik ze al gemaakt!
Hieronder deel ik mijn favoriete recepten met jullie,
van zoet naar hartig en met verstopte groente erin:
Zoete pannenkoeken:
Appel-kaneel kwark pannenkoeken.
Ingrediënten: 175gr. optimel kwark appel-kaneel, 45gr. havermout/meel, 1 ei, 1tl bakpoeder, 50gr. gebakken appel, 1tl kaneel en kokosolie/roomboter om in te bakken.
Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de gebakken appel), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter. Snijd een halve appel in partjes en bak deze met kaneel op in de pan. Bak hierna de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met de gebakken appel.
Banaan-ei pannenkoeken.
Ingrediënten voor 1 persoon: 1 banaan, 1 ei, 25gr. meel (haver/spelt/boekweit) snufje bakpoeder, 1tl zoetstof naar keuze zoals kaneel/zoetstof/kokos, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Meng/mix alle ingrediënten door elkaar. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit, kwark of wortel/kokosrasp
Banaan-wortel pannenkoeken.
Ingrediënten voor 1 persoon: 1/2 geprakte banaan, 1 ei, 1 eiwit, 25gr. meel (spelt/boekweit/haver), 75gr. geraspte wortel, 50ml melk, snufje bakpoeder, 1tl zoetstof naar keuze zoals kaneel/zoetstof/kokos, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Meng/mix alle ingrediënten door elkaar. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit, kwark of wortel/kokosrasp.
Eiwitrijke pannenkoeken.
Ingrediënten voor 1 persoon: 2 eiwitten, 35gr. meel (boekweitmeel/havermeel), 50ml melk, 1tl bakpoeder, 1tl appelcider azijn, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Eiwitten stijfkloppen, de rest van de ingrediënten in een ander schaaltje mixen en dat voorzichtig door de eiwitten vouwen. Verhit je pannenkoekenpan met roomboter/kokosolie. En dan per 2 pannenkoekjes in een pan bakken tot goudbruin.
Hüttenkäse pannenkoeken.
Ingrediënten voor 2 personen: 200gr. hüttenkäse (cottage cheese), 2 eieren, 50gr. meel (boekweitmeel/havermeel), 2tl bakpoeder, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Roer de eieren los met de hüttenkäse, met de hand of met de mixer. Hierna voeg je de droge ingrediënten toe. Meng of mix dit goed door elkaar voor een goeie pannenkoekenmix. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.
Pompoen pannenkoeken.
Ingrediënten: 250gr. gekookte pompoenpuree, 50gr meel (spelt/haver/boekweit), 2 eieren, 1tl kaneel, 100ml amandelmelk, 1tl bakpoeder, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.
Karnemelk pannekoeken.
Ingrediënten voor 2 personen: 200ml karnemelk, 150gr. bloem, 1 ei, 1tl bakpoeder, scheutje vanille aroma, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.
Kokospannenkoeken.
Ingrediënten voor 1 persoon: 20gr. geraspte kokos, 1 ei, 50gr. meel (boekweit/haver/spelt), 100ml Amandelmelk, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Meng/mix alle ingrediënten door elkaar. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit, kwark of extra kokosrasp.
Kokospannenkoeken met blauwe bessen.
ingrediënten voor 10kokospannenkoeken: 25gr. gesmolten boter, 1 grote lepel creme fraice, zoetstof naar smaak, snufje zout, 4 eieren, 1tl vanille extract, 25gr. kokosmeel, 1tl bakpoeder, *optioneel blauwe bessen, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Meng de boter, creme fraice, zoutstof, zout, eieren en vanille extract in een kom. Meng in een andere kom de kokosmeel en bakpoeder. Daarna kan je de droge ingrediënten mengen met de natte. Verhit kokosolie/roomboter in je pannenkoekenpan op het vuur. Bak de pannenkoekjes op medium vuur en telkens een paar blauwe bessen er bij instoppen. Maak af met topping naar keuze.
Kwark pannenkoeken.
Ingrediënten voor 1 persoon: 150gr. kwark, 40gr. meel (boekweitmeel/havermeel), 1 ei, en smaakmaker naar keuze: bijvoorbeeld 1tl kaneel, cacao, vanille extract, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.
Kikkererwten
pannenkoeken:
Ingrediënten voor ongeveer 14mini's: 240gr. Kikkererwten uitgelekt uit blik, 1 heel ei, 1eiwit, 15gr. Havermeel, 100gr. Griekse yoghurt 0% vet, 20 vanille drups, 5gr. Cacaoepoeder voor de
chocolade variant. Kokosolie voor in de pan.
Mix alle ingrediënten in de mixer, verwarm de pan op het vuur met kokosolie. Maak kleine rondjes in de pan en maak mini pannenkoekjes. Voor de chocolade variant had ik cacaopoeder toegevoegd en
nog even 2minuten het beslag gemixt. Maak af met caramel syrup of vers fruit.
Ricotta pannenkoeken.
Ingrediënten: 50gr speltmeel, 1tl bakpoeder, snuf zout, 125gr. ricotta, 100ml melk, 1 ei, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.
Meng de meel, bakpoeder en zout in een kom. Voeg de ricotta, melk en 1 ei toe en meng tot een glad pannenkoekenbeslag. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit.
Wortel pannenkoeken.
ingrediënten: 250gr. gekookte wortelen, 20gr. bloem, 30gr. havermout/meel (spelt/haver/boekweit), 2 eieren, 2tl koek en speculaaskruiden/kaneel, 1tl bakpoeder/soda, snufje zout, 100ml amandelmelk.
Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.
Hartige pannenkoeken:
Boerenkoolpannenkoeken.
Ingrediënten voor 5 stuks: 1ei 1 eiwit, 50gram meel*, 75ml melk*, ongeveer 60gram boerenkool, peper en zout. *optioneel kaas, boter/kokosolie om in te bakken.
Bak de boerenkool even op in je pan, hierna mix alle ingrediënten in de mixer/blender en voeg als je wil nog geraspte kaas bij je mengsel. Verhit je koekenpan en maak 5kleine pannenkoekjes of 2
grote van het beslag.
*meel: ik gebruikte havermeel
*melk: ik gebruikte ongezoete amandelmelk
Bulk-spinazie
pannenkoeken:
Ingrediënten: 1 banaan, 1 ei, 1 eiwit, 25gram smart protein (ik had smaak straciatella), 20gram havermeel, 2 handjes spinazie (50gram). Kokosolie om in te bakken.
Mix alle ingrediënten in een blender, bak de pannenkoekjes per 3 in een koekenpan (tefal) in kokosolie.
(Ik verwarm de oven op 100graden en bewaar de pannenkoekjes in de oven op een bord als je lekker aan het bakken bent)
Prei-feta pannenkoekjes.
ingrediënten voor 4stukjes: 1 hele prei, 50gr feta, 2 eieren hiervan 1 heel ei 1 eiwit. 30gr abdij speltmeel (ander meel mag ook), 2tl kerriepoeder of andere kruiden naar keuze.
Knoflookpoeder/teen en Kokosolie.
Snij de prei in ringen en spoel deze af, doe een lepel kokosolie in de pan en bak de prei 5minut...en met een gesneden
knoflookteen, Kerrie en kruiden naar keuze. Snij de feta in kleine blokjes. Klop het ei los in een kom, voeg hierna het meel, feta, kerrie en opgebakken prei en meng dit door elkaar. Maak
dezelfde pan weer warm en doe een klein lepeltje kokosolie in de pan. Uit de kom haal je ongeveer vier lepels mini pannenkoekjes, bak deze om en om in de pan.
Chocolade bananen wafels.
Een hele mond vol maar lekker dat ze zijn!
Wat heb je nodig om deze lekkere wafels te maken?
- Wafelijzer of siliconen wafelvormen
- Pamspray om je wafelijzer of vormen mee in te vetten (olie kan ook)
Ingrediënten voor 2 wafels (10hartjes):
Meel de havermout tot havermeel in je keukenmachine/mixer.
Pureer de banaan in de mixer op prak deze fijn.
(Ik heb gewoon de banaan en ei in de mixer gegooid)
Hierna voeg je alle droge producten eraan toegevoegd en voeg de amandelmelk met kleine scheutjes eraan toe tot een wafelsubstantie (niet te nat).
Zet je wafelijzer aan, vet deze in als hij warm is en giet de helft van het mengsel in de wafelvorm. Doe de wafelijzer voorzichtig dicht en maak hem pas na 5 a 6minuten open. Anders kan de wafelvorm van elkaar loskomen en is je wafel mislukt.
Maak af met Jam, Kwark, Fruit of gewoon stroop/honing.
Basic wafels
Ingrediënten voor 2 wafels (10 hartjes)
- 50gr. Meel
- ongeveer 75/100ml Melk
- 1ei
- 1tl bakpoeder
- druppel Steviala vanille of toffee
- 2handjes roodfruit
- Topping: meloen, lepel kwark, poedersuiker
- olie of bakspray.
Mix het meel (Ik had havermeel), melk (amandelmelk), 1ei, bakpoeder, 1handje roodfruit en druppel steviala door elkaar in blender/keukenmachine.
Vet je wafelvorm aan en spray deze in met bakspray of met olie (kokosolie of boter)
Giet de helft van je mix in de vorm en doe je wafelijzer dicht. Laat deze 5minuten dicht rusten. Na 2wafels snij de wafel los dan krijg je hartjes (Als je deze wafelvorm heb kan dat, o.a.
te koop bij blokker/action/zeeman/
Maak af met fruit, kwark en poedersuiker.
Kwarkwafels
*geraspte wortel: rasp 2 wortels of doe ze voor 1 minuut even in de mixer totdat ze grof gemalen worden of koop kant en klare wortelrasp bij de supermarkt.
Meng de eiwitpoeder met de meel,
voeg hierna de overige ingrediënten aan toe en roer goed door elkaar.
Verwarm de wafelijzer en vet deze in. Giet de helft van het mengsel in je wafelijzer. Wacht 5 a 6 minuten voordat je de wafelijzer openmaakt.
Maak af met rozijnen en een lepel kwark.