Heerlijk die geur van eigen gemaakte speculaas uit je oven.
Alhoewel speculaas het hele jaar door verkrijgbaar is.
Zijn de donkere maanden met de 'RRRrrr' erin de speculaasbrokken niet weg te slaan.
En, speculaas brokken kan je ook gewoon makkelijk zelf maken.
Zelf nog iets gezonder met amandel- en havermeel.
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 150gram havermeel
- 75gram amandelmeel van de Notenlaer.nl
- 75gram bruine basterd suiker
- 3el speculaas kruiden
- 2tl bakpoeder
- 50gram kokosolie
- 1 ei + 1 eidooier
- klein beetje melk
- amandelen van de Notenlaer.nl
- snufje zout
- bakpapier
- deegroller
Doe het havermeel en de amandelmeel in een kom, voeg de basterdsuiker, bakpoeder, speculaaskruiden en snufje zout toe. Voeg een ei en de harde niet gesmolten kokosolie toe en kneed er een soepel deeg van. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Dat betekent dat je even een half uurtje tijd heb voor jezelf.
Verwarm na een half uur de oven voor op 180graden.
Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot maximaal 7 a 8mm dikte.
Dit hoeft niet perse heel netjes,
Want speculaas in de winkel is niet altijd netjes en heeft soms gekke vormen.
Klop de eidooier met een scheutje melk los en bestrijk de bovenkant van de speculaas hiermee.
Garneer de speculaas met de amandelen.
Bak de speculaasbrokken ongeveer in 25 a 30minuten goudbruin.
Laat het speculaas volledig afkoelen (en ja dat is heel lastig)
En breek het als het goed is afgekoeld in stukjes.
Je kunt de speculaasbrokken ongeveer 5 dagen bewaren in een koekrommel.
Eet smakelijk!
Bananenbrood, wie is er niet groot mee geworden?
Of is dat Pindakaas?
Dan smeer je toch een lekkere klodder pindakaas op je plak bananenbrood.
Ik deel graag met jullie mijn basisrecept van mijn Bananenbrood.
Ingrediënten:
- 3 bananen (rijp, dit met zwarte stipjes erop)
- 3 eieren hiervan 2 hele en 1 eiwit.
- 150gram meel (havermout malen als meel, boekweitmeel of speltmeel)
- 16gr. bakpoeder
- Kruiden naar keuze zoals Kaneel
- 1el Zoetstof, Steviala
Alle ingrediënten bij elkaar? Bakken maar.
1. Prak de 3 bananen of mix deze in de blender tot een smeuïge massa.
2. Klop de eieren los en voeg dit bij het bananenmengsel.
3. Roer het meel, bakpoeder, zoetstof en kruiden aan het mengsel toe.
Dit is het basisrecept, maar voeg er aan toe wat je lekker vind zoals:
- Walnoten, of andere noten
- Cacao
- stukjes pure chocolade
- geraspte wortel
- dadels
- rozijnen
- zaden/pitten
- rood fruit
- kokosrasp
- eiwitpoeder.
Verwarm de oven op 175graden en zet je bananenbrood voor 45minuten in je ingevette cakeblik.
Laat je bananenbrood hierna afkoelen op het aanrecht.
Lekker met een klodder pindakaas, appelstroop of gewoon zo uit het vuistje.
Straciatella kwarktaart met Cannellini bonen bodem.
Bodem:
Bovenkant:
Nodig:
Mini taartvorm 15cm ongeveer
Bakpapier
Mixer
Steelpan
Spoel de bonen goed af.
Mix de bonen, eiwitpoeder, eiwitten en bakpoeder in de mixer tot een mooi beslag.
Voeg eventueel wat water toe als het te droog blijft.
Verwarm de oven op 200graden.
Schep het mengsel voor de bodem in je springvorm met hieronder bakpapier.
Zet de bodem voor 15 a 20minuten in de oven.
Hierna aflaten koelen in de koelkast/vriezer.
Week de gelatine in koud water volgens gebruiksaanwijzing,
Verwarm 3el kwark in een pannetje op het vuur en voeg langzaam roerend de gelatine eraan toe.
Schep de rest van het kwark erbij.
Voeg zoetmiddel of eiwitpoeder toe aan de kwark.
Hierna de cacaonibs en roer het goed om,
Schep het kwarkmengsel boven de bonenbodem en zet voor 3 a 4uur in de koelkast.
Bananen Brownie
Benodigdheden:
- 2 bananen
- 2 eieren
- 125gr haver(spelt)meel
- 150ml Amandelmelk
- 1tl bakpoeder
- 1tl kokosbloessumsuiker
- 20gr cacao
*voor wat extra verstopte groente 100gr courgette of wortelrasp. Topping naar keuze; walnoten.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Mix de bananen, eieren, meel, melk, bakpoeder, suiker, bakpoeder en cacao door elkaar.
Schep het mengsel in een ingevette siliconencake vorm en maak af met bijvoorbeeld walnoten. 40/45minuten in de oven. Laten rusten en smeer er een laagje nutella of wheytella op!
Black Beans Brownie
Benodigdheden:
- 1 blik zwarte bonen 400gr. uitgelekt ongeveer 250gr.
- Eieren, hiervan 1 heel ei, 1 eiwit
- 40gr. protein poeder (ik had smaak nutella hazelnoot)
- 30gr. cacaopoeder
- 5tl bakpoeder
- 30gr. rozijnen
- 1el honing
- 15gr. walnoten
Pamspray of olie om je siliconen bakvorm in te vetten.
Verwarm je oven voor op 175graden. Giet de zwarte bonen af, spoel hierna de bonen af en doe de bonen in je mixer. Wel de rozijnen voor 10minuten in een laagje warm water. Voeg bij de bonen een 1 heel ei en 1eiwit, proteinpoeder, cacaopoeder, bakpoeder, honing en de rozijnen met het rozijnvocht voor 5minuten in de mixer. Meng hierna de gebroken walnoten erdoorheen.
Vet je siliconenvorm in met pamspray/olie en schep het mengsel in je siliconenvorm. Zet het voor 30minuten in de oven en laat hem hierna op het aanrecht afkoelen.
Canneli Bonen Brownie
Benodigdheden:
- 150gr. Cannelibonen
- 100gr. eiwit
- 20gr. protein poeder Chocolade
- 20gr. cacao poeder
- 20gr. kokos/speltmeel
- 100ml. ongezoete amandelmelk
- 5gr. bakpoeder
- 1tl. kaneel
optioneel 20gr. walnoten - Siliconen bakvorm ingevet met pamspray/olie
Verwarm de oven op 180graden. Mix alle ingrediënten (behalve de walnoten) door elkaar in de mixer. Giet het mengsel in de ingevette siliconenvorm. Maak af met de walnoten en zet je brownie voor 25 a 30mintuten in de oven. Laat hierna hem afkoelen op het aanrecht.
Courgette Brownie
Benodigdheden:
- 1 courgette
- 2 ei
- 1 eiwit
- 100gr. banaan/appelmoes
- 6 dadels (15min. geweekt in water)
- 100gr. speltmeel
- 25gr. cacaopoeder
- 2tl kaneel
- 2tl bakpoeder
*optioneel zoetstof/stevia of 25gr. rozijnen.
**decoratie: walnoten/geraspte kokos.
Oven voorverwarmen op 180graden. Snij de courgette in stukjes en mix deze in je blender. Voeg hierna de ei/eiwit toe, dadels en appelmoes. Mix nog een keer.
Meng de droge ingrediënten in een beslag kom door elkaar. Giet hierna het mixmengsel in de mengkom. Roer dit goed door. Voeg daarna nog vulling naar smaak in het beslag (ik deed rozijnen, rood
fruit of extra noten kan ook etc) Vet hierna je bakblik/siliconenvorm/
Voor 40 minuten in de oven (verschilt per oven) laat het 15minuten afkoelen en snij hem aan.
(Je kan hem nog versieren met bv. geraspte kokos)
VEGAN Pompoen brownie
Als jullie mij al langer volgen, weten jullie wel dat ik super dol ben op chocolade....
en dus ook vooral op brownies.
Maar helaas zitten in de meeste brownies bomvol calorieën. Nou in deze variant met pompoen dus niet!
Benodigdheden:
- 300gram pompoenpuree
- 70gram speltmeel
- 30gram cacaopoeder
- 15gram kokosbloesemsuiker
- 1tl bakpoeder
- 1el kaneel
- stevia vanille drops.
*Niet vegan? voeg eventueel 1ei erbij.
*Hou je van lekker zoet: 1el agavesiroop of extra suiker toevoegen.
*pompoen puree: kook een pompoen,
met of zonder schil of 20 a 30minuten tot gaar. Mix of stamp nu je pompoen tot puree en bewaar dit voor 4dgn in een afgesloten bakje in je koelkast.
Verwarm je oven voor op 180graden, mix alle ingrediënten door elkaar en vet een browniebakblik of cakevorm in.
Giet hierna het browniemengsel erin en zet het voor 30 a 35minuten in de oven.
Test met een satéprikker of de binnenkant gaar is.
nen
voor 10minuten in een laagje warm water. Voeg bij de bonen 1ei en 1eiwit, protein poeder, cacao poeder, bakpoeder, honing en de rozijnen met het rozijnenvocht voor 5minuten in de mixer. Meng
hierna de gebroken walnoten erdoorheen, vet je siliconencake vorm/bakvorm in met pamspray/olie en schep het mengsel in je vorm. Zet voor 30minuten in de oven en laat hem hierna op het aanrecht
afkoelen. Move over Starbucks brownie - dit is nu echt me FAV 'healthy' Brownie op dit moment!
1/10 deel:
85kcal - 6.6gr eiwit - 8.2gr khd -