Ontbijt

Pannenkoeken

Pannenkoeken - Pancakes - Pfannkuchen - Crêpes - Frittelle - Panquecas

betekenis: in een pan gebakken plat deegproduct, rond baksel dat meestal met stroop wordt gegeten

 

Mijn favoriete laat ontbijt/brunch is toch wel pannenkoeken.

In vele soorten en maten heb ik ze al gemaakt!

 

Hieronder deel ik mijn favoriete recepten met jullie,

van zoet naar hartig en met verstopte groente erin:

Zoete pannenkoeken:

Appel-kaneel kwark pannenkoeken.

Ingrediënten: 175gr. optimel kwark appel-kaneel, 45gr. havermout/meel, 1 ei, 1tl bakpoeder, 50gr. gebakken appel, 1tl kaneel en kokosolie/roomboter om in te bakken.

 

Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de gebakken appel), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter. Snijd een halve appel in partjes en bak deze met kaneel op in de pan. Bak hierna de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met de gebakken appel.

 

Banaan-ei pannenkoeken.

Ingrediënten voor 1 persoon: 1 banaan, 1 ei, 25gr. meel (haver/spelt/boekweit) snufje bakpoeder, 1tl zoetstof naar keuze zoals kaneel/zoetstof/kokos, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Meng/mix alle ingrediënten door elkaar. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit, kwark of wortel/kokosrasp

 

Banaan-wortel pannenkoeken.

Ingrediënten voor 1 persoon: 1/2 geprakte banaan, 1 ei, 1 eiwit, 25gr. meel (spelt/boekweit/haver), 75gr. geraspte wortel, 50ml melk, snufje bakpoeder, 1tl zoetstof naar keuze zoals kaneel/zoetstof/kokos, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Meng/mix alle ingrediënten door elkaar. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit, kwark of wortel/kokosrasp.

 

Eiwitrijke pannenkoeken.

Ingrediënten voor 1 persoon: 2 eiwitten, 35gr. meel (boekweitmeel/havermeel), 50ml melk, 1tl bakpoeder, 1tl appelcider azijn, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Eiwitten stijfkloppen, de rest van de ingrediënten in een ander schaaltje mixen en dat voorzichtig door de eiwitten vouwen. Verhit je pannenkoekenpan met roomboter/kokosolie. En dan per 2 pannenkoekjes in een pan bakken tot goudbruin.

 

Hüttenkäse pannenkoeken.

Ingrediënten voor 2 personen: 200gr. hüttenkäse (cottage cheese), 2 eieren, 50gr. meel (boekweitmeel/havermeel), 2tl bakpoeder, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Roer de eieren los met de hüttenkäse, met de hand of met de mixer. Hierna voeg je de droge ingrediënten toe. Meng of mix dit goed door elkaar voor een goeie pannenkoekenmix. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.

 

Pompoen pannenkoeken.

Ingrediënten: 250gr. gekookte pompoenpuree, 50gr meel (spelt/haver/boekweit), 2 eieren, 1tl kaneel, 100ml amandelmelk, 1tl bakpoeder, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.

 

Karnemelk pannekoeken.

Ingrediënten voor 2 personen: 200ml karnemelk, 150gr. bloem, 1 ei, 1tl bakpoeder, scheutje vanille aroma, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.

 

Kokospannenkoeken.

Ingrediënten voor 1 persoon: 20gr. geraspte kokos, 1 ei, 50gr. meel (boekweit/haver/spelt), 100ml Amandelmelk, snufje zout, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Meng/mix alle ingrediënten door elkaar. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit, kwark of extra kokosrasp.

 

Kokospannenkoeken met blauwe bessen.

ingrediënten voor 10kokospannenkoeken: 25gr. gesmolten boter, 1 grote lepel creme fraice, zoetstof naar smaak, snufje zout, 4 eieren, 1tl vanille extract, 25gr. kokosmeel, 1tl bakpoeder, *optioneel blauwe bessen, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Meng de boter, creme fraice, zoutstof, zout, eieren en vanille extract in een kom. Meng in een andere kom de kokosmeel en bakpoeder. Daarna kan je de droge ingrediënten mengen met de natte. Verhit kokosolie/roomboter in je pannenkoekenpan op het vuur. Bak de pannenkoekjes op medium vuur en telkens een paar blauwe bessen er bij instoppen. Maak af met topping naar keuze.

 

Kwark pannenkoeken.

Ingrediënten voor 1 persoon: 150gr. kwark, 40gr. meel (boekweitmeel/havermeel), 1 ei, en smaakmaker naar keuze: bijvoorbeeld 1tl kaneel, cacao, vanille extract, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.

 

Kikkererwten pannenkoeken:
Ingrediënten voor ongeveer 14mini's: 240gr. Kikkererwten uitgelekt uit blik, 1 heel ei, 1eiwit, 15gr. Havermeel, 100gr. Griekse yoghurt 0% vet, 20 vanille drups, 5gr. Cacaoepoeder voor de chocolade variant. Kokosolie voor in de pan.

Mix alle ingrediënten in de mixer, verwarm de pan op het vuur met kokosolie. Maak kleine rondjes in de pan en maak mini pannenkoekjes. Voor de chocolade variant had ik cacaopoeder toegevoegd en nog even 2minuten het beslag gemixt. Maak af met caramel syrup of vers fruit.

 

Ricotta pannenkoeken.

Ingrediënten: 50gr speltmeel, 1tl bakpoeder, snuf zout, 125gr. ricotta, 100ml melk, 1 ei, kokosolie/roomboter om in te bakken en topping naar keuze.

 

Meng de meel, bakpoeder en zout in een kom. Voeg de ricotta, melk en 1 ei toe en meng tot een glad pannenkoekenbeslag. Verhit kokosolie/roomboter in de pan en bak de pannenkoekjes in een paar minuten om en om tot goudbruin. Maak af met topping naar keuze zoals vers fruit.

 

Wortel pannenkoeken.

ingrediënten: 250gr. gekookte wortelen, 20gr. bloem, 30gr. havermout/meel (spelt/haver/boekweit), 2 eieren, 2tl koek en speculaaskruiden/kaneel, 1tl bakpoeder/soda, snufje zout, 100ml amandelmelk.

 

Mix alle ingrediënten door elkaar (behalve de kokosolie/roomboter natuurlijk), met de hand of gebruik je keukenmachine/mixer. Verhit je pannenkoekenpan (raad die van Tefal aan) met kokosolie of roomboter en bak de pannenkoekjes ongeveer 2 minuten per kant tot deze goudbruin zijn. Serveer met topping naar keuze zoals vers fruit, geschaafde chocolade, kwark/yoghurt etc.

 

Hartige pannenkoeken:

Boerenkoolpannenkoeken.
Ingrediënten voor 5 stuks: 1ei 1 eiwit, 50gram meel*, 75ml melk*, ongeveer 60gram boerenkool, peper en zout. *optioneel kaas, boter/kokosolie om in te bakken.

Bak de boerenkool even op in je pan, hierna mix alle ingrediënten in de mixer/blender en voeg als je wil nog geraspte kaas bij je mengsel. Verhit je koekenpan en maak 5kleine pannenkoekjes of 2 grote van het beslag.
*meel: ik gebruikte havermeel
*melk: ik gebruikte ongezoete amandelmelk

 

Bulk-spinazie pannenkoeken:
Ingrediënten: 1 banaan, 1 ei, 1 eiwit, 25gram smart protein (ik had smaak straciatella), 20gram havermeel, 2 handjes spinazie (50gram). Kokosolie om in te bakken.

Mix alle ingrediënten in een blender, bak de pannenkoekjes per 3 in een koekenpan (tefal) in kokosolie.
(Ik verwarm de oven op 100graden en bewaar de pannenkoekjes in de oven op een bord als je lekker aan het bakken bent)

 

Prei-feta pannenkoekjes.
ingrediënten voor 4stukjes: 1 hele prei, 50gr feta, 2 eieren hiervan 1 heel ei 1 eiwit. 30gr abdij speltmeel (ander meel mag ook), 2tl kerriepoeder of andere kruiden naar keuze. Knoflookpoeder/teen en Kokosolie.

Snij de prei in ringen en spoel deze af, doe een lepel kokosolie in de pan en bak de prei 5minut...en met een gesneden knoflookteen, Kerrie en kruiden naar keuze. Snij de feta in kleine blokjes. Klop het ei los in een kom, voeg hierna het meel, feta, kerrie en opgebakken prei en meng dit door elkaar. Maak dezelfde pan weer warm en doe een klein lepeltje kokosolie in de pan. Uit de kom haal je ongeveer vier lepels mini pannenkoekjes, bak deze om en om in de pan.

Commentaren: 0

10 variërende ontbijt ideeën

Neem de tijd om rustig van je ontbijtje te genieten. Als je in een hoog tempo je ontbijt naar binnen werkt proef je amper wat je aan het eten bent.

Zet de wekker een kwartiertje eerder als het je steeds niet lukt om te ontbijten. Als je houdt van zo lang mogelijk in bed blijven liggen, maak dan je ontbijt de avond ervoor en leg het in de koelkast.
 
Bij deze wat lekkere ontbijt ideeën:

- Kommetje naturel kwark/yoghurt met warme appel/peer/banaan opgebakken in kaneel.
- Kommetje naturel kwark/yoghurt met cruesli/muesli gemengd in cacaopoeder en rood fruit opgebakken.
- Mugcake: 1ei, 1banaan, 30gr havermout (kruiden naar smaak bijvoorbeeld kaneel/speculaaskruiden /cacaopoeder), prakken en mengen in een mok, 1 a 2minuten op 750watt.
- Eiwitrijke wafels van mijn website.
- Sportpancakes van Body en fit shop of My protein besmeerd met pindakaas/jam/appelstroop/wheychoco.
- Smoothie: 1peer, 1kiwi, handje rood fruit, *2el kwark/yoghurt of water. Of een Groente smoothie: 1 handje spinazie, 1 banaan, 2 kiwi, *2el kwark/yoghurt of water.
- Overnight oats of havermoutpap met bijvoorbeeld geraspte appel en kaneel.
- Omelet: gebakken ei van 3 eieren, 2hele 1 eiwit en groente naar keuze (paprika, spinazie)
- Banaaneipannenkoeken: 1 ei 1 eiwit, 1 banaan, kaneel of proteinpoeder.
- Boerenkoolpannenkoeken van mijn pagina: Voor 5 stuks: 1ei 1 eiwit, 50gram meel*, 75ml melk*, ongeveer 60gram boerenkool, peper en zout. *optioneel kaas, boter/kokosolie om in te bakken.

Of een lekker boterhammetje/cracker met bijvoorbeeld:
- Pindakaas en banaan
- Appelstroop
- Huttenkase met Jam
- Muisjes/Hagelslag
- Wheychoco of Nutella
- Gekookt/gebakken ei
- Gegrilde groente
- Hummus, avocado etc.
- Kipfilet, rosbief of rookvlees met tomaten tapenade (ik raad je niet aan om met vlees te ontbijten, valt zwaar op de maag en lastig verteerbaar, dit heb ik zelf ervaren)

Als je 's ochtends je ontbijt overslaat, of enkel wat snelle koolhydraten tot je neemt, dan leg je daarmee de basis voor een dag waarin je maar moeilijk nee kunt zeggen tegen eten.

Wanneer je namelijk na 8 uur slaap nog eens enkele uren niets eet, dan zal je lichaam het hormoon ghreline produceren. Dit hormoon stimuleert de eetlust en zet zodoende aan tot eetbuien later op de dag.

Wie een eiwitrijk ontbijt eet, zal juist een verlaging in ghreline zien en dan ook veel langer voldaan zijn na het ontbijt.

 

Commentaren: 0

Heerlijke Wafel recepten

Chocolade bananen wafels.

Een hele mond vol maar lekker dat ze zijn!

 

Wat heb je nodig om deze lekkere wafels te maken?

- Wafelijzer of siliconen wafelvormen

- Pamspray om je wafelijzer of vormen mee in te vetten (olie kan ook)

 

Ingrediënten voor 2 wafels (10hartjes):

  • 1 rijpe banaan
  • 1 ei
  • 35gram havermout gemalen tot meel
  • 15gram eiwitpoeder chocolade
  • 1tl cacao
  • 1el stevia zoetstof
  • 1tl bakpoeder
  • ongeveer 50ml amandelmelk

Meel de havermout tot havermeel in je keukenmachine/mixer.

Pureer de banaan in de mixer op prak deze fijn.

(Ik heb gewoon de banaan en ei in de mixer gegooid)

Hierna voeg je alle droge producten eraan toegevoegd en voeg de amandelmelk met kleine scheutjes eraan toe tot een wafelsubstantie (niet te nat).

 

Zet je wafelijzer aan, vet deze in als hij warm is en giet de helft van het mengsel in de wafelvorm. Doe de wafelijzer voorzichtig dicht en maak hem pas na 5 a 6minuten open. Anders kan de wafelvorm van elkaar loskomen en is je wafel mislukt.

 

Maak af met Jam, Kwark, Fruit of gewoon stroop/honing.

 

Basic wafels

Ingrediënten voor 2 wafels (10 hartjes)
- 50gr. Meel

- ongeveer 75/100ml Melk

- 1ei

- 1tl bakpoeder

- druppel Steviala vanille of toffee

- 2handjes roodfruit

- Topping: meloen, lepel kwark, poedersuiker

- olie of bakspray.

Mix het meel (Ik had havermeel), melk (amandelmelk), 1ei, bakpoeder, 1handje roodfruit en druppel steviala door elkaar in blender/keukenmachine.

Vet je wafelvorm aan en spray deze in met bakspray of met olie (kokosolie of boter)

Giet de helft van je mix in de vorm en doe je wafelijzer dicht. Laat deze 5minuten dicht rusten. Na 2wafels snij de wafel los dan krijg je hartjes (Als je deze wafelvorm heb kan dat, o.a. te koop bij blokker/action/zeeman/bodyfitshop)

Maak af met fruit, kwark en poedersuiker.

 

Kwarkwafels

Waffles are pancakes with ABS.
Waffles are Always a good idea.
Vooral deze Eiwitrijke Kwarkwafels
Ingrediënten:
- 100gr. Kwark (Franse, magere, milde, volle)
- 30gr. Eiwit (1ei eigeel weggooien)
- 15gr. Protein poeder vanille/chocolade
- 15gr. Kokosmeel/havermeel
- 5gr. Cacao
- 1tl. Bakpoeder dr. Oetker
Siliconen wafelvorm Xenos en pamapray

Verwarm de oven voor op 200graden.
Mix of roer alle ingrediënten door elkaar.
Vet je siliconen vorm in met pamspray of kokosolie, giet het wafelmengsel in je vorm en zet voor ongeveer 15/20minuten in de oven.

2stuks; 185kcal, 26gr eiwit, 12gr Khd, 3gr vet.
Exclusief topping zoals fruit, siroop.
Wortelwafels
Wortelige wafels of je kan ze ook noemen: carrotcakewafels.
Ingrediënten voor 2 wafels (10hartjes):
  • 1 ei
  • 80gram geraspte wortel
  • 10gram meel
  • 30gram eiwitpoeder (of 40gram meel)
  • 1tl koek en speculaas kruiden
  • 1tl kaneel
  • 1tl zoetstof (stevia Eye-brown Sugar)
  • ongeveer 40ml amandelmelk

*geraspte wortel: rasp 2 wortels of doe ze voor 1 minuut even in de mixer totdat ze grof gemalen worden of koop kant en klare wortelrasp bij de supermarkt.

 

Meng de eiwitpoeder met de meel,

voeg hierna de overige ingrediënten aan toe en roer goed door elkaar.

 

Verwarm de wafelijzer en vet deze in. Giet de helft van het mengsel in je wafelijzer. Wacht 5 a 6 minuten voordat je de wafelijzer openmaakt.

 

Maak af met rozijnen en een lepel kwark.

Commentaren: 0